Dá sa recyklovať donekonečna, no niektorí ho aj tak hodia do zmesového kontajnera

Aký typ skla končí na skládkach najčastejšie?

Zatiaľ čo spaľovne komunálneho odpadu fungujú na plné obrátky, recyklátori skla hlásia voľné kapacity. Hovoria, že niektorí ľudia ho netriedia, hoci je to jeden z najľahšie spracovateľných obalov.

Použité sklo recyklujú v Nemšovej, kde z neho vzápätí vyrábajú ďalšie sklenené obaly. Ročne by vedeli spracovať 150-tisíc ton použitého skla, no takýto objem zatiaľ nedosiahli.

„Napríklad v roku 2023 sme zo Slovenska a zo zahraničia dohromady dokázali zozbierať 106-tisíc ton. Z týchto 106-tisíc ton asi dve tretiny boli zo Slovenska,“ uviedol environmentálny inžinier zo spoločnosti v Nemšovej Juraj Golej.

Slovensko medzi najlepšími z EÚ

Napriek tomu patríme v štatistikách k najlepším krajinám Európskej únie, lebo triedime vyše 80 percent skla. „Samozrejme, ale ešte je priestor pre nejaké zlepšenie. Vidíme to v teréne, že nejaká malá časť stále končí v zmesových kontajneroch a ďalšia, žiaľ, aj v prírode,“ uviedol environmentalista Organizácie zodpovednosti výrobcov Marek Brinzík.

Keď sklo skončí v zmesovom kontajneri, tak vo väčšine častí Slovenska je podľa Brinzíka „konečná na skládke odpadu“.

Vidíme, že ľudia najčastejšie vyhadzujú fľaše od alkoholu, od kávy a našli sme tu aj fľaše od zaváranín alebo od cukroviniek. „Môže to byť spôsobené aj nedostatok kontajnerov na sklo. Stále sa nájdu obce a miestne časti, kde tieto kontajnery ľudia nemajú k dispozícii alebo sú od nich ďaleko,“ uviedol Juraj Golej.

„Pri skle to platí jednoznačne. Dá sa recyklovať donekonečna bez akejkoľvek straty vlastností a toto treba využiť,“ dodal Brinzík.

Zálohomaty na sklo

Každá nová fľaša obsahuje 90 percent tej starej. Na otázku, ako chce envirorezort zvýšiť recykláciu skla, odpovedal, že už dnes presahujeme európske ciele. Pýtali sme sa aj na to, či nepribudnú na Slovensku zálohomaty ako pri PET fľašiach.

„Okrem pivových fliaš sa v súčasnosti využívajú aj vratné sklenené fľaše od minerálnych vôd a sladených nápojov. Aktuálne neuvažujeme nad zavedením zálohovania fliaš od zaváranín či iných sklenených obalov,“ uviedol envirorezort v stanovisku.

Sklo sa na skládkach začína rozkladať po štyritisíc rokoch. Každú zahodenú fľašu tak nechávame desiatkam generácií, ktoré prídu po nás.

Článok prevzatý:

https://spravy.rtvs.sk/2024/06/da-sa-recyklovat-donekonecna-no-niektori-ho-aj-tak-hodia-do-zmesoveho-kontajnera/